Saturday, December 11, 2010

projek akhir tahun~

erk! skemanya tajuk! cam nak wat report lak~

baru jep bangun tidow..terasa di awang awangan, rase peningpening Drosophila melanogaster! padahal, da siap amek wudhu' dan solat sume..hu3

jom, sy citer sal FYP(final year project) eh?? jom la! jom la! haha, ta de topik neyh, tapi rasa cam nak update blog~ ngeee~ ta pe la kan??

alhamdulillah, mampu bersyukur dengan projek yg sudah siap hampir 70persen, maybe! walaupun, harihari 'menunggang langgangkan' lab 109, adala jugak hasilnya yang boleh disebut2..hehe,

tajuk FYP sy, DIVERSITY OF FUNGI FROM GROUNDNUTS (kepelbagaian kulat dr kacang tanah)...haa, ni nak citer sal groundnuts...ala, kacang 'menglembu' tuh, cap nganyin, pagoda, sumesume tu lah,yang korang suka kunyah-sampai-lumat time duk depan tv (sampai sekrang ta tau, ape rasionalnye kacang tanah diberi julukan 'lembu'???)

korang ingat, kacangkacang tu semua bersih k?? nope! baru culture atas agar PDA (potato dextrose agar) 2,3 hari da ditumbuhi pelbagai jenis kulat yg 'comelcomel'! colourful lg~

cube tengok neyh:



kacang ditabur atas PDA, tunggu kulat tumbuh



tempoh kultur, baru dua hari...yg putihputih cam bebenang tuh adalah 'miselium' kulat, da banyak kan??


fungi sume da dewasa, colourful! comel k geli??


setelah disubkultur dan melakukan proses kultur tunggal, dapatla single colony~


lepas tu, kene observe under light microscope, usya sume struktur yg ada dan identify kan spesis fungi neyh~ i got Aspergillus flavus!

ok! baru satu je ID, ade lagi 80 isolation nak kene identify...nanti sy citer sume isolation2 tu eh?? konpem sume menggeleng dgn dasyatnye!
tetibe blog citer merepek tuka jd science fiction~ ape kes??? hu3....







2 comments:

  1. owh2. best gak FYP shidah.
    cpt cter part II lak. ;)

    ReplyDelete
  2. haha, bes k nisah?? biase2 jer..plus, bosan! huhuh..

    ReplyDelete